OBBBAcheck
← All posts
Tax Strategy

College Students and Dependents: Can You Claim No Tax on Tips and Overtime?

Dependents and college students filing their own tax returns can claim OBBBA tips and overtime deductions. Learn how dependent standard deductions and kiddie tax apply.


College students, teenagers, and individuals claimed as dependents on another person’s tax return can claim the OBBBA no-tax-on-tips and no-tax-on-overtime deductions. The federal deduction belongs to the taxpayer who earned the qualifying compensation. Claiming the deduction on your own Form 1040 does not jeopardize your parents’ ability to claim you as a dependent.

Key takeaways for working students and dependents

Why dependents are eligible for Schedule 1-A deductions

Sections 224 and 225 of the Internal Revenue Code contain no statutory exclusion for dependent filers. For general claiming procedures, review our Schedule 1-A filing guide and IRS Publication 17 for individuals.

If a high school student works as a restaurant host or busser, or a college student works overtime at a warehouse during summer break, they file their own Form 1040 to report earned income. On their individual return, they complete Schedule 1-A to deduct qualified tips up to $25,000 or qualified overtime up to $12,500.

Parents continue to claim the child as a dependent on their joint return, retaining eligibility for child tax credits or education credits, while the student enjoys tax-free tips on their own return.

The dependent standard deduction formula

A dependent who earns income receives a special standard deduction under IRC section 63(c)(5). Learn how standard deductions interact with OBBBA in our standard deduction guide.

For a dependent, the standard deduction is equal to the greater of:

  1. A statutory minimum amount ($1,350 in 2026).
  2. Earned income plus $450, up to the regular single standard deduction ($15,750 in 2026).

Consider a student who earns $10,000 in base wages and $8,000 in qualifying tips (total earned income $18,000). The student’s standard deduction is capped at $15,750. On Form 1040, the student subtracts the $15,750 standard deduction on line 13a and the $8,000 OBBBA tip deduction on line 13b, reducing taxable income to zero and securing a full refund of all withheld federal income taxes.

The Kiddie Tax does not apply to tips or overtime

Parents often worry that a dependent child’s summer earnings will trigger the Kiddie Tax under IRC section 1(g). That concern is unfounded. The Kiddie Tax applies exclusively to unearned income, such as dividends, capital gains, interest, and taxable trust distributions exceeding statutory thresholds.

Tips and overtime pay are earned income resulting from personal labor. They are never subject to Kiddie Tax rates. Calculate your potential refund using our OBBBA tax calculator.

Even if a student logs hundreds of overtime hours or collects thousands in customer tips, those earnings face standard individual brackets, without any parent-rate calculations.

Student FICA tax exemption under IRC section 3121(b)(10)

College students employed by their college or university (such as dining hall workers, event staff, or campus bookstore cashiers) often qualify for the student FICA exception. Under IRC section 3121(b)(10), services performed by a student who is enrolled and regularly attending classes at the institution are exempt from Social Security and Medicare taxes.

If an on-campus job provides qualifying tips, a student worker benefits twice: no FICA taxes withheld under section 3121(b)(10), and no federal income tax under the OBBBA Schedule 1-A tip deduction. This makes campus jobs financially rewarding for working undergraduates.

Frequently asked questions

Can my parents claim the tip deduction on their return?

No. The deduction belongs exclusively to the worker who earned the tips and must be claimed on the dependent child’s Form 1040.

Will my summer overtime disqualify me as a dependent?

A qualifying child dependent can earn any amount of income as long as they do not provide more than half of their own financial support during the calendar year.

Do I need to file a tax return if my income is under the standard deduction?

You are not legally required to file if your income is below the filing threshold, but you must file Form 1040 with Schedule 1-A to recover any federal income tax withheld from your paychecks.

What box on Form 1040 indicates dependent status?

On Form 1040, check the box under your name that states Someone can claim you as a dependent.

This article is general information, not tax advice. Tax rules and payroll reporting require exact records. Consult a qualified CPA, Enrolled Agent, or tax attorney regarding your individual return.


See exactly how much you save

Run the calculator — takes 90 seconds.

Calculate My Savings →